Sverige har alla förutsättningar att bli världens främsta entreprenörsland. Med fler entreprenörer kan fler hållbara jobb skapas som även genererar ökade skatteintäkter. Men för att lyckas med detta på allvar krävs en attitydförändring och ökad förståelse framför allt hos politiker, myndigheter och banker. Som ett första steg för att öka förståelsen för entreprenörskap släpper Founders Alliance Entreprenörsbarometern 2013. Över 450 av Sveriges 5000 främsta entreprenörer har svarat på frågor om entreprenörskap. Målet är att förbättra entreprenörsklimatet i Sverige så att vi år 2020 kan kalla oss världsledande inom entreprenörskap.
Sverige befinner sig i en brytpunkt på många sätt och den utdragna ekonomiska krisen i delar av vår omvärld är bekymmersam. Men samtidigt ser många entreprenörer att krisen tvingar fram effektivitet och utveckling som kan resultera i något positivt. Med glädje kan vi se en attitydförändring för entreprenörskap i samhället. T.ex. kan en majoritet av dagens unga på allvar tänka sig att starta företag. Dessutom har politiker från båda blocken börjat se entreprenörer som en tillgång för nya jobb och för samhället i stort. Men Entreprenörsbarometern 2013 har också identifierat ett antal punkter som är avgörande för att entreprenörskapet i Sverige ska kunna utvecklas.
För det första gäller det för samhället att inse fördelarna med entreprenörsdrivna och ägarledda företag. Entreprenörsbarometern visar att drivkraften för entreprenörer är frihet, skapande och möjligheten att förverkliga sina drömmar. Det handlar inte om att sälja sitt företag snabbt för att tjäna pengar. Tvärtom så utmärks entreprenörsföretag av stabila ägare som borgar för fler och långsiktiga jobb. Om nya lagar och regler gynnar stabilt ägande och återinvesteringar i företagen snarare än anonymt ägande och kvartalskapitalism så har vi kommit en bra bit på vägen. Vi föreslår därför att alla nya lagar och regler ska främja ett entreprenörskaps- och långsiktighetsperspektiv.
För det andra visar barometern att många i samhället saknar förståelse för entreprenörskap och den form av ägande detta innebär. När entreprenörerna rankar olika ”leverantörer” så hamnar banker och politiker längst ner, de får 2,4 poäng på en femgradig skala. Listan toppas av it- leverantörer som får 3,35 poäng på en femgradig skala. Myndighetspersoner och banktjänstemän måste bli mer kunniga om entreprenörers villkor och drivkrafter för att kunna lyckas möta entreprenörernas behov av t.ex. finansiering. Det är entreprenörerna som tar de största riskerna i samhället. Till skillnad från t.ex. riskkapitalister satsar entreprenörer fritid och ekonomi för att utveckla nya idéer och sysselsättning till sig själv och sina anställda. Så skapas jobbtillväxt. Därför krävs att politiker och banker i sitt bemötande till entreprenörer börjar visa förståelse för att entreprenörerna är centrala för landets tillväxt. Vi föreslår vidare en allmän utbildning- och upplysningskampanj för att skapa större förståelse för betydelsen av entreprenörskap hos hela befolkningen. Först då kan Sveriges företagande nå sin rätta potential.
För det tredje visar Entreprenörsbarometern att det entreprenörerna värderar allra högst är sina medarbetare. De största utmaningarna för entreprenörer är att hitta rätt medarbetare. Det handlar dels om personer med rätt attityd men även om rätt utbildning och kompetens. Här har politiken en viktig uppgift att fylla. Det handlar delvis om att skapa ökad flexibilitet på arbetsmarknaden men även att 3:12-reglerna möjliggör för mindre företag att knyta nyckelpersoner till sig som är beredda att ta ägaransvar. Ska Sverige klara den internationella konkurrensen och bli världsledande på
entreprenörskap så måste utbildningsinsatser entreprenörsanpassas mer och matchningsproblemen på arbetsmarknaden byggas bort. Detta anser vi vara en av politikernas viktigaste uppgifter inför valet 2014.
Founders Alliances 600 entreprenörer med 3000 bolag och 250 000 anställda vill nu få med hela Sverige på resan att göra Sverige världsledande på entreprenörskap år 2020. Politiker måste fortsätta sitt arbete för att främja entreprenörskap. Med en ökad förståelse för entreprenörers betydelse i samhället så kan vi gemensamt skapa fler jobb och ett bättre Sverige för framtiden.
Niclas Carlsson, VD och grundare, Founders Alliance
Bert-Inge Hogsved, VD och grundare, Hogia
Margareta Barchan, VD och grundare Celemi, New Angles
Shori Zand, Styrelseordförande och grundare Avesina Holding
Peter Wållberg, grundare BIM Kemi
Lucia Naldi, Docent, Jönköping International Business School
Leif Melin, Professor Jönköping International Business School
Johan Roos, VD och professor Jönköping International Business School
För mer information, vänligen kontakta:
Niclas Carlsson, VD och grundare, 0708-107805, niclas.carlsson@foundersalliance.com
This news release was sent using Mynewsdesk – http://www.mynewsdesk.com